Tobakskonventionen 10 år 27 februari 2015

WHOFCTC_10_logo_600px-e1425024514401

 

Den 27 februari 2005 trädde Världshälsoorganisationens tobakskonvention i kraft, en internationell överenskommelse som syftar till att minska tobakens skadeverkningar. Sverige anslöt sig till konventionen samma år. Idag har 180 länder gjort det.

Med stöd från tobakskonventionens vetenskapligt grundade artiklar så har såväl tillgång som efterfrågan på tobaksprodukter begränsats genom bland annat lagstiftning, höjda priser, hälsovarningar på förpackningar och rökfria miljöer.

Genom att fortsätta realiserandet av konventionen och införa rökfria utomhusmiljöer, neutrala tobaksförpackningar och exponeringsförbud av tobaksvaror i handeln, vilket regeringen nu tycks vara inne på, så har arbetet mot ett rökfritt Sverige om tio år, 2025, på allvar kommit igång!

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Tobakskonventionen 10 år 27 februari 2015

 1. Marie Jonsson skriver:

  Tobakskonventionen har fyllt 10 år, ändå tvingas man leva som passiv rökare i sitt egna hem.Det står i tobakskonventionen att ingen ska utsättas för passiv rökning efter 2014,ändå pratas det bara om rökfria platser i utomhusmiljöer, det är också bra men det är ju i sin egna bostad man har störst behov av skydd från grannars rökning. Att hålla på med neutrala tobaksförpackningar vilket trams, det kommer tyvärr inte hjälpa det finns väl ingen rökare som bryr sig om hur förpackningen ser ut, jag vill ha rökförbud i flerfamiljshus, på balkonger, uteplatser och alla offentliga miljöer, man ska inte tvingas leva med tobaksrök mot sin vilja, Sverige bryter ju mot tobakskonventionen, det är en stor skam.

  • VISIR skriver:

   Idag erbjuder allt fler fastighetsföretag rökfritt i nyproducerade bostadshus men Sverige behöver en lagstiftning som ger fastighetsägare rätt att förbjuda rökning i sina bostadsbestånd.
   Det finns vetenskapliga belägg som rättfärdigar introduktion av neutrala, standardiserade tobaksförpackningar. Bland annat blir tobaksprodukterna mindre attraktiva särskilt bland unga och kvinnor. Ett flertal länder är på väg att följa Australien som införde neutrala förpackningar för snart tre år sedan. Men det är inte alldeles självklart att uniforma tobakspaket passar den svenska kontexten.

Kommentarer inaktiverade.