Tobaksvanor i Sverige anno 2015

Rökbruket odlas i unga år, framförallt i åldern 16-18 år, inte utan benäget stöd från mindre nogräknade handlare och kompisar. Många ungdomar prövar bara olika tobaksprodukter och många vuxna lägger ned rökvanor. I socioekonomiskt svaga grupper finns flest rökare, kanske har dessa svårare att sluta röka än personer i högre samhällsskikt. Rökning kanske innebär en välkommen belöning i en annars jobbig vardag. Rökning kan också utgöra en direkt orsak till lägre socioekonomiska utfall exempelvis via sjukdom eller försämrade prestationer i skola och arbete. Snusbruket börjar också tidigt och fylls på allt eftersom av män, mer sällan av kvinnor. Att en något så när jämn nivå av nikotin upprätthålls i cirkulationen kanske är något som passar mäns fysiologi. Eller handlar det om någon sorts manligt belöningsbehov i det annars så jämställdhetssökande svenska samhället. Eller så är det krassa marknadskrafter som styr. Nog med spekulationer. Ladda ner en resumé av aktuell statistik om tobaksvanor här.

 

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.