Bli medlem
s

Alternativa nikotinprodukter

Nikotin i olika former – det nya njutningsmedlet

Cigaretter och snus vet alla vad det är, men nu finns det många fler ”njutningsmedel” i handeln. Trenden är att produkter med nikotin utan tobak hårdlanseras, vanligtvis smaksatta. Nikotinet är dock framställt från tobaksplantan.

Att använda e-cigaretter kallas att vejpa av ordet vapor (ånga), det bildas ånga när man vejpar och rök när man inandas förbränningsprodukter, dvs röker.

Vid förbundsmötet 8 mars 2020 presenterade ledamoten Suzanne Bengtsson alternativa nikotinprodukter.

E-cigaretter

Först ut av nya produkter var elektroniska cigaretter. En e-cigarett har en förångare driven av ett batteri, förångaren omvandlar vätska bestående av propylenglykol (PG), glycerol (VG), smakämnen och ibland nikotin. Oftast fyller brukaren på den elektroniska produkten själv i en tank eller via droppar.

I början såg dessa produkter ut som cigaretter, därav namnet, nu har de ofta formen av en avlång metallbox.

E-cigaretter började säljas i Sverige tio år innan de blev reglerade i lagstiftning 2017. Lagstiftningen föregicks av en rättsprocess mellan Läkemedelsverket och ett skånskt e-cigarettbolag. Tvisten avgjordes i Högsta Förvaltningsdomstolen där bolaget (som då redan försatts i konkurs) vann. Domen innebar att E-cigaretter inte skall betraktas som ett läkemedel utan som ett njutningsmedel.

Nu ingår e-cigaretter sedan 2019 i den nya tobakslagen.

2017 var de flesta nikotinvätskor för e-cigaretter smaksatta, oftast med söta smaker som hallon, vanilj eller bubbelgum. Det står dock i lagen att nikotinvätskor inte får likna livsmedel. Snabbt ändrade sig då branschen och erbjöd smaksättning för sig och nikotinvätska för sig! ”Shake and vape” kallades fenomenet. E-cigaretter säljs i specialbutiker och på nätet. Kommer du in i en affär som säljer e-cigaretter så ser det ut som du har hamnat i godisbutiken, de små varningsmärkta 10 ml nikotinflaskorna syns nästan inte.

E-cigaretter tilltalar barn och ungdomar, dels på grund av godissmaksättningen men också för att man kan leka med dem och blåsa stora vita moln av röken, och spela in alltihop in med sin mobil och dela i sociala medier.

Heat not burn

Våren 2019 lanserades en ny tobaksprodukt kallad ”heat not burn” (HnB). Den kan misstas för en e-cigarett men här används inte någon vätska.  Istället används en ”heatstick” som liknar en kort cigarett, den har hårt packad tobak där cigarettpappret har en insida av metall. Den går inte att röka på vanligt sätt. Denna heatstick sätter man in i en metallhylsa/munstycke som har ett batteri som hettar upp den och man inandas tobaksånga. Hela produkten (heatstick, hylsa/munstycke och laddare) kallas IQOS (I Quit Ordinary Smoking). Det är hittills endast ett stort tobaksbolag som har släppt sin HnB-produkt i Sverige. I andra länder finns det många olika ”heat not burn” produkter.

En kit med hylsa/munstycke och laddare kostar ca 1000 kr och ett 20-paket heatsticks (t.ex. av märket Heets) kostar 50 kr så det är ingen billig sysselsättning! Så lanseras/säljs också produkten bland de rika på Stureplan, i Täby och i Mall of Scandinavia förutom på nätet. Heatsticksen kan köpas i flera tobaksaffärer.

HnB ingår som en tobaksprodukt i tobakslagen.

Portion Nikotin

Swedish Match var först med att lansera ett ”snus” utan tobak (2014 i USA och 2018 i Sverige). Den svenska lanseringen möjliggjordes av ”e-cigarett-domen”, där det fastslogs att nikotin var ett njutningsmedel. Tidigare hade apoteket sålt nikotinpåsar som medicinska rökavvänjningsprodukter. Nu har de flesta andra tobaksbolag följt efter och det finns ett 60-tal olika märken av vad de kallar ”All-White” produkter.

Dessa är portionsprillor med växtbaserad fyllnadsmassa indränkt med nikotin i olika styrkor. Nämnas kan att nikotinstyrkan på dessa produkter och även på vanligt snus har ökat betydligt de senaste tio åren. Dessa All-White-nikotinpåsar är inte lagreglerade ännu. Dessa nikotinpåsar är inte reglerade i svensk lagstiftning ännu vilket innebär bl.a. att det inte finns någon åldersgräns eller marknadsföringsbestämmelser.

Både e-cigaretter och HnB tillverkare/bolag hävdar att om att man inte förbränner tobaken så blir den mindre skadlig. Det stämmer säkert att det är mindre risk för lungcancer eftersom man inte inandas tjära. Vi vet dock att det tog många decennier innan man förstod att tobaksrökning innebar stora hälsorisker. Det inte finns någon långtidsforskning på effekten av att inandas ångor från diverse syntetiska smakämnen och upphettad metall och plast. Det har redan konstaterats att vissa smakämnen är cancerframkallande. Vad man också bortser ifrån är att nikotin är dödligt giftigt och starkt vanebildande samt påverkar hjärta och kärl. Det har förekommit dödsfall med nikotinvätska i utlandet och förgiftningsfall med barn i Sverige.

Ett annat problem är att tobak som all nikotin utvinns från odlas på ett oetiskt och icke miljövänligt sätt.

Cigaretter minskar i alla åldersgrupper, så det gäller för tobaksbolagen att hoppa på den nya trenden! Därför sker en lansering av rökfria produkter!

Utredning

Den 6 februari 2020 beslöts att en utredning ska tillsättas som ska komma med förslag på en ”sammanhållen reglering av tobak, e-cigaretter och påfyllnadsbehållare samt tobaksfria nikotinprodukter och, vid behov, tobak- och nikotinfria produkter som används på ett likartat sätt som tobaksvaror”. Utredningen var klar 31 mars 2021.