Tobaksfrågan – en spännande politisk thriller i två akter

Tobaksfrågan i riksdagen utvecklades till att bli en spännande ’cliffhanger’ när riksdagen inte fick ta ställning till regeringspropositionen den 24 maj 2018 som ursprungligen var planerat. EU-kommissionen framförde nämligen invändningar i ärendet vilket innebar att de planerade riksdagsbesluten måste frysas en viss tid. Riksdagen beslöt att skjuta upp ett avgörande i tobaksfrågan till efter valet i september.
Riksdagsvalet i september resulterade sedan i att mandatfördelningen ändrades så att de rödgröna partierna förlorade 15 mandat (från 159 till 144), allianspartierna behöll sina 143 mandat och sverigedemokraterna ökade med 15 mandat (från 47 till 62). För att de rödgröna ska få en enkel majoritet i den nya riksdagen saknas således 31 mandat (vilket motsvarar centerpartiets mandat) jämfört med 16 mandat i den förra riksdagen. Hur skulle detta påverka eventuella tobakspolitiska beslut?
Den 12 december 2018 satte riksdagen äntligen punkt i ärendet och beslöt bland annat att anta regeringens förslag om fler rökfria miljöer inklusive uteserveringar men avslå regeringens förslag om att förbjuda kommersiella meddelanden inne på försäljningsställen.

Läs mer här.

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.